Rallin maailmanmestarin henkilönostinvalinta on vakaa ja sulavaliikkeinen Leguan

Kuvassa vasemmalta: Gert Jugala (Sami AS), Gert Kull (Simeri Estonia OÜ), Ott Tänak (virolainen ralliautoilija).

Ott Tänak, rallin hallitseva maailmanmestari vuodelta 2019, hankki yli 100-vuotiaan maatilan rakentaakseen perheelleen rentoutumissijan rallimaailman stressiltä ja ihmismassoilta. Projektin edettyä kattorakenteiden kunnostusvaiheeseen, tiesi Ott tarvitsevansa Leguan Liftsin itsekulkevan henkilönostimen, jonka avulla työt hoituisivat vaivatta. Kesän aikana Ott yllättyi siitä, kuinka monikäyttöinen Leguan on.

 

Leguan osoittautui korvaamattomaksi projektin kannalta

Maatila ulottuu jopa 15 hehtaarin alueelle ja pihapiirissä on massiivisten tammi- ja omenapuiden piirittämiä kunnostettavia rakennuksia. Päärakennuksen läheisyyteen tulee lampi, jonka äärelle rakennetaan saunarakennus. Lisäksi metsäalueelle ollaan rakentamassa muutaman kilometrin pituista ulkoilureittiä. Jo projektin alkuvaiheessa Ott hankki käyttöönsä Avant kuormaimen, joka on ollut luotettava työjuhta koko projektin ajan. Myöhemmin käyttöön otettu Leguan on osoittautunut korvaamattomaksi piha-alueen puita ja pensasaitoja hoidettaessa sekä rakennusten kunnostusprojektien kannalta.

Tärkein itsekulkevaa henkilönostinta vaativista kohteista oli vanhan hevostallin kunnostaminen vierastaloksi. Ott kertoi yllättyneensä suuresta sivu-ulottumasta, joka riitti korkean katonreunan yli jokaiseen katon nurkkaukseen, mikä oli välttämätöntä kattorakenteiden uusimisen kannalta. Leguania on käytetty paljon myös puunhoitotehtäviin, sillä itsekulkeva henkilönostin mahtuu kapeistakin paikoista ja nurmikolla pystyy ajamaan huoletta nurmen pintaa rikkomatta, mikä ei olisi ollut mahdollista raskaammalla nostinkalustolla. Nostimen avulla on lisäksi tehty paljon sähkötöitä sekä trimmattu ylikasvaneita suuria pensasaitoja. Yhteensä Leguanille on kertynyt projektin aikana työtunteja jo reilusti yli toista sataa.

”Olen ollut erityisen tyytyväinen pieneen polttoaineen kulutukseen, koska toisinaan nostinta käytettiin yli kymmenenkin tuntia päivässä ja työ hidastuisi, jos nostinta on tankattava jatkuvasti.”, sanoo Ott Leguan 190:sen taloudellisuudesta.

 

Leguanilla pääsee helposti ja suoraan kohteeesen

Projektin aikaisemmissa vaiheissa he käyttivät pääosin perässä vedettäviä henkilönostimia, mutta Ottin mukaan työt helpottuivat Leguanin avulla. Perässä vedettävät nostimet eivät aina ole käytännöllisiä, koska liikuttelu ilman autoa on hidasta, ja useisiin paikkoihin pääsee vain itsekulkevalla maastokelpoisella henkilönostimella.

”Leguan on monikäyttöisempi, koska sen avulla voi mennä suoraan työkohteen luokse. Nostinta on helppo ja nopea liikutella suurella epätasaisella pihamaalla, joka on toisinaan mudan peitossa”, kertoo Ott.

 

Myös muiden rakennusprojektiin palkattujen työntekijöiden kokemukset Leguanista olivat positiivisia. Heidän mukaansa Leguanin henkilönostin on aiempia käytössä olleita vuokranostimia helppokäyttöisempi. Suurimpia kehuja Leguan 190 sai korkealaatuisen työn jäljestä ja vahvarakenteisesta puomistosta. Lisäksi Leguanin hydrauliikka sallii pehmeät ja tarkat puomiston liikkeet, mikä tekee nostimen käytöstä turvallista.

Rakennusprojekti jatkuu vielä kahden vuoden ajan ja Ott uskoo tarvitsevansa nostinta vielä monissa tulevissa rakennusvaiheissa.

”Kun valitsen nostinta tuleviin projekteihin, valitsen ehdottomasti Leguanin”, kertoo Ott.

 

Vuodesta 2020 alkaen Leguan nostimia Virossa myy Simeri Estonia OÜ, jonka pääpaikka on hyvien kulkuyhteyksien varrella Paidessa. Simeri Estonia huoltaa kaikkia henkilönostinmerkkejä ympäri Viroa.